středa 25. června 2014

Tip do města: Sweetsen fest


Tento týden se bude konat již jedenáctý ročník frýdecko - místeckého festivalu Sweetsen fest. Je to velmi zajímavá akce, která podporuje rozvoj místní hudební scény. Vystupují na něm totiž pouze místní kapely. A proto se každý rok objevuje na prknech festivalu spousta nových jmén. Prostor dostávají ale také ty již známější.


Letos poprvé bude festival trvat celkem čtyři dny. „Na podporu sbírek letos opět bez nároku na honorář vystoupí desítky frýdecko-místeckých umělců z hudební, taneční, divadelní i filmové oblasti, kteří se představí na 6 samostatných scénách,“ píší organizátoři festivalu.

Sweetsen fest začne dnes, ve středu 25. června v parku Svobodu u sídliště Slezská. Na scéně Rejnok proběhne ve středu hudebně – literární pásmo, během kterého společně vystoupí místní hudebníci i básníci. Později na stejném místě proběhne také promítání filmů z dílen frýdecko-místeckých amatérů. Ve čtvrtek bude festival pokračovat v Pavlač Šapitó v areálu stadionu TJ Slezan, kde vystoupí celkem 7 kapel. Mezi nimi například alternativní Die Biene Maja nebo Bad Joker’s cream.





Hlavní část festivalu pak tradičně proběhne v pátek a v sobotu – v prostorách již zmíněného stadionu TJ Slezan. Zde budou dvě scény, jednak především rocková scéna a potom elektroscéna místních DJs a hip-hoperů. Klidnější část festivalu (zejména folková) proběhne v nedaleké hospůdce U Arnošta. Mezi hlavní hvězdy budou asi patřit kapely Downbellow, Trochumoc, Líheň, René Souček, Meybe a Slepí Křováci.





V tyto dny vystoupí také někteří muzikanti spojení s mikroregionem. Zahraje kapela Bandjeez, jejíž frontonem je syn doberského místostarosty David Stypka, a také Veny alias Václav Baran se svým písničkářským projektem. V učinkující kapele Kaczi hraje raškovický muzikant Aleš Nitra.





Můj osobní pocit je ten, že Sweetsen nabízí novým kapelám prostor, kde mohou vystoupit, a proto počet místních kapel rok od roku vzrůstá. A objevují se i nové hudební styly ... Organizátoři navíc každý den vydávají nové CD s účinkujícími kapelami, a ty se tak dostávají ve známost dalších hudebních promotérů napříč Českou republikou.

Navíc Sweetsen fest podporuje i místní charitativní organizacelidé neplatí žádné vstupné, místo toho mohou věnovat peníze na dobročinné účely. Letos tak peníze budou vybírat organizace Adra, Charita, Podané Ruce a Opora dětem. V minulosti již festival vynesl na dobročinné účely více než 350 tisíc korun.

Žádné komentáře:

Okomentovat