pátek 1. srpna 2014

Farnost Dobrá již opravila kostel na Prašivé

V uplynulých deseti letech se místní farnost se sídlem v Dobré postarala o rekonstrukci kostelíku na hoře Prašivá. Stav této dřevěné stavby byl nedobrý hlavně z toho důvodu, že do ní zatékalo přes střechu a věž. 


Oprava začala v roce 2004 výměnou šindelů, opravou fasády a výměnou trámů. V roce 2006 se postavila nová věž, následující rok celá nová střecha. Letos se již opravila vnitřní výmalba. Na financování se podílelo několik institucí, jako například Ministerstvo kultury a Moravskoslezský kraj. Přispěla také obec Vyšní lhoty, své prostředky sama věnovala také farnost v Dobré. Celkem se na opravě podílely čtyři firmy.

Kostel slouží především v období léta, kdy se v něm konají některé mše svaté. Kostel se využívá také ke křtům a stavbám, v jeho okolí se konají i tradiční poutě. Například na silvestra minulého roku kostel navštívilo 250 lidí. A to přestože je kostel na hoře a je nutné se k němu pracně dostat.

Dřevěný kostel na vrcholu Prašivé je typickým příkladem lidového stavitelství beskydského regionu. Kostel sv. Antonína Paduánského pochází z roku 1640. Příslušel původně farnosti frýdecké, od roku 1791 farnosti v Dobré. Původně byl kostelík jednoduchý, sakristie byla přistavěna roku 1799. V 19. století byla postavena věž se zvonem, nový oltář s obrazem sv. Antonína a varhany. Poté stal se poutním kostelem nejen pro Slezsko, ale i Moravu a Slovensko.
 

Následující fotografie pocházejí ze sbírky fotografií P. Bohumila Víchy na Rajčeti.

Oprava interiéru










Žádné komentáře:

Okomentovat