pondělí 11. srpna 2014

OÁZA v Raškovicích: dějství druhé - Sen se začíná plnit

Tak se i stalo. Sen se začal plnit. Nejprve na papíře, kdy Zdeňkovy vize začal zhmotňovat projektant do podoby technické dokumentace, za nějaký čas se jako mávnutím kouzelného proutku v kurzech znenadání objevil jeden neuvěřitelný stavitel, který prohlásil: „Já Vám to pomůžu postavit“. A tak konečně, na jaře roku 2008 - v době Zdeňkových osmdesátých narozenin, začala starou hospodářskou budovu postupně nahrazovat hlavní budova OÁZY ŠŤASTNÉHO A ZDRAVÉHO ŽIVOTA. Když se na konci roku stavba zastřešila, považovali jsme to za malý zázrak.

Po celou dobu stavby se nepodařilo získat žádnou dotaci, někteří odmítnutí finanční podpory dokonce zdůvodnili tím, že projekt považují za příliš ambiciózní a mají obavu, že by se v tomto případě jednalo o zmařenou investici. Na druhé straně se ale našlo o to víc přátel ochotných nezištně přiložit ruku k dílu a těch, kteří dokonce přispěli i finančními dary. Všem jim patří velké díky.

Každý, kdo kdy postavil dům, ví, že hrubou stavbou to všechno teprve začíná: končí období, kdy stavba postupuje mílovými kroky dopředu a začíná mravenčí práce. Těch malých i velkých zázraků ale přibývalo a vlévaly Zdeňkovi i Lence krev zpátky do žil v dobách, kdy si sahali doslova na dno svých fyzických i psychických sil, o finančních prostředcích ani nemluvě.

Žádné komentáře:

Okomentovat